Patrimoniu Cultural Local
conacul chrissoveloni din ghdigeni
În anul 1879, în urma anunțului la ziar al lui Dimitrie Mavrocordat din 1876, Nikolaos/Nicolas Zanni Chrissoveloni, bancher de origine greacă, fondatorul Băncii Chrissoveloni din București, intră în posesia moșiei de la Ghidigeni și a unor suprafețe considerabile de teren agricol, plantații de viță-de-vie, pădure și pășune.
Această achiziție se transformă în următorii ani într-o afacere profitabilă pentru familie și pentru locuitorii satului Ghidigeni, curtea conacului dezvoltându-se într-un ansamblu cu grădini, teren de tenis acoperit, piscină, grajduri și birouri administrative.
În urma celui de-al doilea război mondial, odată cu proclamarea Republicii Populare Române, familia Chrissoveloni pierde toate proprietățile și este forțată să părăsească țara. Ansamblul de la Ghidigeni este naționalizat și este transformat în sediu administrativ a gospodăriei agricole de stat nou înființată ca urmare a procesului de colectivizare, primind modificări agresive atât la nivelul finisajelor și imaginii, cât și la nivel al configurației spațiale.
În perioada 1976-2002 aici a funcționat un cămin-școală. Mai târziu, în 2004, moștenitorii familiei Chrissoveloni au recuperat mare parte din proprietăți, ansamblul de la Ghidigeni fiind redobândit în integralitate.
SATUL Ghidigeni
localizare & istorie
Familia Chrissoveloni
istoria familiei Chrissoveloni
DOMENIUL CHRISSOVELONI
date istorice, elemente componente, etapele evoluției
Releveu
situația actuală a conacului Chrissoveloni în desene de arhitectură
Domeniul Chrissoveloni de la Ghidigeni expune o tipologie de locuire distinctă – cea a ansamblurilor rezidențiale extraurbane aparținand aristocrației financiare a secolului XIX și a primei jumatăți a secolului XX. El urmărește fazele creșterii, prosperării și decăderii economice a unei familii de comercianți, industriași și bancheri de origine greacă al cărei destin românesc se împletește cu cel al țării în momentul de apogeu al dezvoltării sale în prima regalitate, de criză și destrămare teritorială în timpul războiului, de renaștere postbelică, unitate teritorială, avânt și apoi criză economică, un nou război urmat de schimbarea regimului politic și instalarea întunericului ideologic.
Prietenia care lega familia Chrissoveloni de Casa Regală și înrudirea prin alianță - Regina Maria a României a fost nașa de botez a fiului lui Jean Chrissoveloni – Nicky, alianțele cu alte familii aristocrate au făcut din proprietatea de la Ghidigeni o destinație frecventată de personaje ilustre precum cuplul regal Ferdinand și Maria împreună cu copiii lor, membri ai familiilor Balș, Negropontes, Economu, politicieni precum Constantin Argetoianu, Dimitrie Ghica, diplomați ca Grigore Gafencu, Mr. St. Aulaire, Paul Morand.
Contribuția familiei Chrissoveloni în Primul Război Mondial prin instalarea spitalului de campanie pe domeniul de la Ghidigeni reprezintă un moment de importanță națională.
Influența în timp și spațiu a prezenței familiei Chrissoveloni la Ghidigeni, contribuția la patrimoniul cultural construit local, prezența în memoria colectivă a comunității, reprezintă o parte consistentă și foarte valoroasă a patrimoniului cultural local.
Fotografii de Epocă
arhiva de fotografie veche
întâlnire la palat
atelier de arhitectură . școală de vară
situația actuală
fotografii
EXERCIȚII
exerciții de arhitectură împreună cu studenții la workshop-ul din 2015
Regina Maria & războiul
familia Chrissoveloni & Regina Maria a României în Primul Război Mondial
Ziarele vremii
personalitatea lui Jean Chrissoveloni & știri despre Ghidigeni în ziarele vremii